Kalle Salava

Järkeä tekijänoikeuslakiin aloite eduskuntaan

 

Järkeä tekijänoikeuslakiin – kansalaisaloite menee eduskuntaan huikean loppukirin ja kortensa kekoon kantaneiden aktiivien ansiosta. Keskustelu aloitteen sisällöstä alkoikin välittömästi.

 

Syy tähän on selvä: pelin henki muuttui, kun aloitteen läpimenon kriittisin vaihe ei enää ole se, saako se riittävästi huomiota päästäkseen eduskuntaan asti. Siksi aloitteen vastustajienkin kannattaa tästä lähtien tuoda huomionsa julkiseen keskusteluun.

 

Jatkossakaan aloitteella ei tule olemaan helppoa. Aloitteen ongelma oli alusta asti se, että tekijänoikeuskysymykset ovat verrattain vaikeita, eikä kyse ole tasa-arvoisen avioliittolain kaltaisesta melko yksinkertaisesta arvokysymyksestä. Arvokysymykset herättävät tunteita, saavat siksi medianäkyvyyttä ja laukaisevat halun toimia, mikä näkyy allekirjoittamisena.

 

Kun ensimmäinen aloitteen karikko – vaille huomiota jääminen – on ohitettu, on seuraavana agendan hallitseminen. Monia lakimuutoksia esittävää lakiehdotusta tullaan moukaroimaan sen kiistanalaisimmilla kohdilla yksinkertaistaen viestiä aina mustavalkoiseen hyvä-paha akseliin asti. Oletettavissa onkin, että aloite yritetään vastustajien suunnalta leimata kuluttajapiratismin kannatusaloitteeksi. Sellaista kannattaisi tuskin yksikään kansanedustaja.

 

Aloitteen kannalta olisikin hedelmällisintä saada keskustelu liikkeelle aloitteen helpoimmista ja eniten yleistä hyväksyntää nauttivista kohdista alkaen. Opetuskäyttöä koskeva kohta, joka tekisi mm. Youtuben opetuskäytössä hyödyntämisestä laillista, olisi varmasti lähes kaikkien kansanedustajien mielestä hyvä asia. Kun viestiä tehostaisi vielä OAJ:n, SYL:n, Lukiolaisten liiton, Kuntaliiton jne. puoltavat kannat, niin vastustajille kävisi hyvin vaikeaksi leimata koko aloitetta kategorisesti huonoksi.

 

Aiemmin merkityksettömät poliittiset realiteetit tulevat nyt eteen. Kun viestiä viedään politiikolle, ei välttämättä riitä, että viesti on hyvin perusteltu. Edes se, että saa poliitikon olemaan samaa mieltä kanssaan ei välttämättä riitä. Jotta poliitikko asettuisi tukemaan asiaa, pitää yleensä myös poliitikon hyötyä panoksestaan – jos hänen epäilee suosionsa laskevan itselleen tärkeiden intressiryhmien (oma eduskuntaryhmä, äänestäjät, muut intressiryhmät) aloitteen kannattamisen vuoksi, hän joko väistää kannanottoa tai vastustaa.

 

Lisäksi kansandustajien huomiosta eivät kisaa vain kannattajat. Vastustajat, joista monet ovat hyvin kontaktoituneita ja ammattitaitoisia lobbareita, liittyvät kilpaan mukaan. Se ei näy vain julkisuudessa, vaan myös heidän arkityöhönsä kuuluvissa tapaamisissa kansanedustajien kanssa.

 

Aloitteen kannattajilla tuleekin olemaan vaikeaa saada yhtä paljoa kansanedustajien aikaa, kuin esim. tekijänoikeusjärjestöt tulevat saamaan. Siksikin asiaan myötämielisten eturyhmien tuki voi osoittautua kullanarvoiseksi.

 

Onnitteluni aloitteen puuhamiehille ja kaikille aktiiveille. Upea suoritus!

 

Ps. Jos et ole allekirjoittanut aloitetta, niin allekirjoittaa voi vielä tänään ja huomenna. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Ilari Kajaste

Senkö voi sitten unohtaa että tästä pyrittäisiin synnytettämään aitoa yhteiskunnallista keskustelua jossa käsiteltäisiin asiaa kaikilta kannoilta tasapuolisesti sen sijaan että taktikoidaan ja yritetään tuoda esiin "itselle edullisia" asioita?

Onko ihmekään että tulee syytöskiä oman agendan ajamisesta ihmisiä sumuttamalla, jos koko keskustelu määrittyy sen taktiikan mukaan missä tavoite on jo valittu.

Minä en todellakaan halua että tämä muutos menee läpi jos siitä tulee esiin jokin vakava virhe, tai sellainen asia jota ihmiset eivät kannatakaan. Uskonko että sellaista asiaa tulisi esiin? En. En todellakaan. Mutta en todellakaan lähde keskusteluun siitä lähtökohdasta että sellaista ei ole, että pyrkisin "voittamaan" keskustelun.

Ovatko kaikki muut kyynisiä, vai olenko minä naiivi idealisti?

Jaakko Paavilainen

Ihan pointtina se, että kaikki kansalaisaloitteet ovat vain ALOITTEITA... onko tämä nyt niin vaikea ymmärtää??

Aloitetta tutkitaan, mietitään ja sorvaillaan ennen varsinaisen lain hyväksymistä.

Tästä syystä voi kansalaisaloitteissa allekirjoittaa ihan hyvin myös niitä aloitteita, joiden sanamuoto ei täytä ihan kaikkia oman pilkunnussimisen kriteereitä.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Ilari,

Kyse on hyvin arkisesta asiasta. Jos haluat, että sinua kuunnellaan, pitää sinun puhua asioita, jotka kiinnostavat kuulijaa. Kenties hän kiinnostuu kuuntelemaan siinä samalla myös muita juttujasi ja itselleen vieraampiakin näkökulmia avoimemmin mielin. Toimii niin parisuhteessa kuin politiikassakin.

Viestin vääristely on typerin mahdollinen teko - jos siitä jää kiinni, niin uskottavuus menee kuuntelu lakkaa täysin.

Huomautan myös, että kannatan avoimmuutta ja tämä teksti on hyvin avoin analyysi siitä, miten politiikka toimii. Toin toki myös ilmi oman puoltavan kantani - sen piilottelu olisi ollut paitsi mahdotonta, myös mielestäni perusteetonta.

Ilari Kajaste

Myönnettäköön että minunkin viestini käytti hieman epärehellistä ja vaikuttamaan pyrkivää retoriikkaa. Se tulee meille ihmisille niin luontevasti että sitä on hankala karsia, etenkin kun kirjoittaa turhautuneena. Sitä ei koskaan pitäisi tehdä.

Oikeasti siis toki "tiedän" kyllä että politiikka toimii niin - tai että yleinen (ihan perusteltu) käsitys on että se toimii niin - mutta haluan tuoda sen järjettömyyden esiin. Sitä kun tunnutaan monesti pitävän ihan normaalina tilana jossa ei ole mitään väärää. En myöskään ole vakuuttunut että se on ainoa tapa toimia politiikassa.

Mutta siis mä olen ehkä vähän liian idealisti politiikkaan. On se ennenkin tullut vastaan.

Jaakko Paavilainen

Yllättävä avaus kokoomuslaiselta.

Mutta asiaan:

Nykyinen tekijänoikeuslaki on lobbausryhmittymien mestariteos, täysin epäinhimillinen viritelmä.

17-vuotiaana tehdyn rikoksen korvausvaateeksi 480.000 euroa muutaman uudehkon leffan jakamisesta...

Siinä menisi jo miljonääri-isänkin suu rutulle, puhumattakaan tavallisen perheen vanhemmista; oman lapsen koko loppuelämä pilalla.

Ja tämä vain varoite-esimerkkien luomiseksi muulle Suomelle...

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Ei niin kovin yllättävä sittenkään.

Esittämääsi asiaa sivuten olen kirjoittanut aiemmin osuvamman tekstin.

http://verraton.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137873-nu...

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Saanko esittää maallikkomaisia tyhmiä kysymyksiä (kun en ole tähän aihepiiriin juurikaan perehtynyt):

- Täällä blogeissa käydään - tänäänkin - keskustelua sosiaalisen median kasvavasta merkityksestä. Kai tekijänoikeuksien järkeistäminen edesauttaisi myös sosmediaa?

- Valtio on juuri tehnyt periaatepäätöksiä julkisten tietovarantojen avaamisesta vapaaseen ilmaiseen käyttöön toivoen uusien aktiviteettien syntyä tietovarantojen uusiokäytössä. Luopuuko valtio (tavallaan me) 'tekijänoikeuksistaan'?

- Avoin tieto, big data, pilvipalvelut ym. Millainen tekijänoikeus istuu näiden maailmaan?

- Mediatalot ovat kai alkaneet soveltaa nöyryyttäviä ja orjuuttavia ehtoja free lancereiden suhteen. Muuttuuko tämä?

- Kuuluuko Kopiosto tekijänoikeusjärjestöihin? Kopioston ympärille lienee kehittynyt erinäisiä "etupiirejä" ja rahojen käytön portinvartijoita. Muuttuuko tämä?

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Saat, mutta kuten maallikkomaiset tyhmät kysysymykset usein, ovat nämäkin hyviä kysymyksiä ja siksi vaikeita ja pitkällisiä vastata.

Huomioiden, että 1) olen ehkä hiukan väärä henkilö vastaamaan ja 2) keskustelu tapaa rönsyillä jo muutoinkin liiaksi, en lähde käsittelemään blogin aiheesta ulos rajaamiani sisältökysymyksiä kommenttipalstalla. Kyseessä on kuitenkin aloite, joka voi periaatteessa muuttua miten paljon vain.

Se mikä muuttuu tai muuttuuko mikään, riippuu kansanedustajista.

Käyttäjän MarkStenbck kuva
Mark Stenbäck

Se, että myöntää esimerkiksi käyttöoikeuden työhön ei tarkoita, että luopuisi tekijänoikeudesta. Muitakin oikeuksia on jotka ovat lähtökohtaisesti työn tekijällä, mutta joita voidaan myöntää muillekin ilman, että varsinaisista tekijänoikeuksista luovuttaisiin, esimerkiksi käyttö-, kopiointi-, hallinta- ja levitysoikeudet.

Tosin työn luoja (esim. muusikko tai kirjailija) joutuu usein luopumaan työnsä tekijänoikeuksista tehdessään sopimuksen kustantajan tai levy-yhtiön kanssa ja päätyy saamaan vain murto-osan työnsä tuottamista tuloista eikä useinkaan enää omaa oikeutta myöntää erillisoikeuksia muilletahoille.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Rakenteilla varkaiden paratiisi...ketään ei ole ikinä tuomittu euronkaan korvauksiin parin musiikkikappaleen IMUROINNISTA... Tuomioita sen sijan on napsahdellut täsmäiskuina palvelimille joissa ollut JAOSSA tuhansittain (150.000?)elokuvia ja musiikkia

Ihan hyvä että jaossa on ollut kohtuullisia tuomioita,nytpä sitten seuraajat tietävät mitä on odotettavissa,ei tule sitten niinkään isona yllätyksenä

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Niin..? Mihin tuo liityy,likka waretti täpöllä ja käry vaan kävi,onneksi ei ehtinyt laitaa jakoon tuhansia levyjä

Ilari Kajaste Vastaus kommenttiin #10

"Waretti täpöllä"?

No, tokihan moinen demonisointi toimii hyvänä perusteluna sille mitä siinä tapahtui.

Vaan olisko niin, että ensin tuli esiin nämä seuraukset, ja vasta sitten lähdettiin miettimään että mitähän sen on täytynyt tehdä että ne seuraukset sopii just mun moraalikäsitykseeni. Siispä sen täytyi "warettaa täpöllä", ja olla piraatti ja varmaan koko levy oli vain pintaa ja oikeastihan se varmaan jakeli vaikka mitä kavereilleen, ja oli varmaan osa jotain isompaa piraattiverkostoa, mutta sattui nyt tästä jäämään kiinni, ja jos se olin niin fiksu että osasi käyttää p2p-verkkoja niin varmasti se sitten oli täysin perillä kaikesta, jne, jne.

Ja niin sitä päästään siihen että nehän olikin ihan sopivat seuraukset, ja maailmassa ei olekaan enää räikeää virhettä. Niin on helpompaa.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #12

Joo,ihan hirvittävät seuraukset..
* Sopimuksen mukaan tytön isä maksaa korvauksia 300 euroa.*

Piratismista on väännettyä kättä ainakin 30-40 vuotta,jo muinaisia Unix-softia waretettiin.. Ei minun ole tarvis demonisoida,tiedän vain tasan tarkkaan kuinka homma toimii ja kuinka paljon tarvitsee tai viitsii ostaa softaa,musaa tai elokuvia kun warettamisen taitaa!
Mutta tuolla onkin jo tuotu näkökulma,on warettajille normia(ei pitäisi) että laitteistosta ja nettiyhteydestä suostutaan maksamaan,en ymmärrä miksi,jos ei maksa sisällöstä niin miksi laitteistosta,sen voi myös varastaa.. Mutta jatketaan,artistille tai softakehittäjälle ei haluta maksaa,mutta esim. määrätyille servereille kannattaa maksaa kk/maksua että varmasti on kaikki tuoreimmat musat ja softat käytetävissä.

Piraatti on halveksittava varas,varastaa köyhältä ja antaa rikkaalle!

Ilari Kajaste Vastaus kommenttiin #14

Ok, keskustelun taso tippui alle mun rajani. En kirjoita tähän enää vastausta - parempaakin tekemistä on.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #15

Ok,kunhan vaan ymmärrät että minäkin aiheesta jotain tiedän..ja sen,kun tarpeeksi tietää niin jossain vaiheessa ryhtyy väkisin miettimään mikä tämän homman pointti on??!!

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #16

Tässä bloggauksessa en lähde sisältöjen läpikäyntiin, sillä olen niistä kirjoittanut jonkin verran jo aiemmin. Kannattaa vilkaista ja pistää kritiikki suoraan seuraavien tekstien kommenttiosioon, jos siltä tuntuu.

Sanottakoon vielä, että tiedän ettei kumpikaan tarjoa paljoakaan ratkaisuja, vaan pikemminkin vain analyysiä. Ratkaisuja koskeva teksti luultavasti tulee vielä, kunhan saan siihen riittävän monta ajatusta kasaan - muutamia suuntaviivoja on jo olemassa.

Rikosoikeudellisten seuraamusten suhteettomuudesta:

http://verraton.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137873-nu...

Tekijänoikeuden ja omistusoikeuden eroista --> varastamisen käsitteestä

http://verraton.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137329-te...

Ilari Kajaste Vastaus kommenttiin #15

Sen verran jaktkan vielä selityksenä muille tätä mahdollisesti lukeville, että se tason pudotus aiheutui seuraavista itsestäänselvinä faktoina esitetyistä argumenteista: "Kopiointi on varastamista", "piratismin syy on ettei lusmu halua maksaa kun ajattelee vain itseään" ja sokerina päälle "minä tiedän varmasti, minua ei voi sumuttaa valheellisilla väittämillä piraatti-ilmiön luonteesta"

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tärkeintä on saada aloite eduskuntaan. Sitten tiedetään puolueiden ja kansanedustajien kannat - esimerkiksi http://kansanmuisti.fi auttaa huonomuistisiakin seuraavien vaalien alla. :)

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Olet ihan oikeassa.

Pelkäänpä, ettei kokoomus tässä kovin korkeita pisteitä kerää. Tosin sitäkin suuremalla syyllä näen tarpeelliseksi kirjoitella näitä ajatuksia.

Toimituksen poiminnat

Sivut