Kalle Salava

Väärinymmärtämisen taito - tapaus Ruohonen-Lerner

 

”Kannattaa mieluummin palkata nuoria miehiä kuin nuoria naisia. Viisain olisin ollut kun olisin
ottanut vuonna 2007 nuoren miehen avustajaksi, ei olisi tullut äitiysloman sijaisia
ja sijaisen sijaisia”

 

-Pirkko-Ruohonen-Lerner

 

Helvettihän siitä repesi. Eikä aikaakaan, kun Pirkko selitti asian vitsiksi.

Pirkko ei ole koskaan ollut erityisen taitava median kanssa tai sanojensa valitsemisessa. Tavallaan siinä on jotain rehellistä, kun ei osaa muotoilla sanoja sellaisiksi, ettei niitä voisi väärinymmärtää.  Ja tahallisesta väärinymmärtämisestä tässä kohussa on nimenomaisesti kyse.   

 

Kyseessä ei ollut vitsi, vaan puolustautuminen Pirkkoa provosoinutta väitettä vastaan. 

 

osa (hankalan ihmisen) maineesta on tullut siitä, että tällä vaalikaudella hänellä on ollut jo viisi eri avustajaa. Miksi ihmissuhteet eivät toimi?”

 

Toimittaja siis syytti Pirkkoa ihmissuhdetaitojen puutteesta. Pirkko yritti puolustautua sanomalla, että ihmissuhdetaidot ovat kunnossa, ei avustajan äitiyslomalle jääminen tarkoita puutetta hänen ihmissuhdetaidoissaan.  Tässä ei ole enää yhtään mitään pöyristyttävää. Vaan silti pöyristymisen määrä rikkoi uomat ja milteinpä mahdottoman ja mahdollisen rajatkin.

 

Meni noin kaksi nanosekuntia, kun työoikeuden professori  Seppo Koskinen löydettiin heittelemään kaikenlaista kompetenssinsa pahasti ylittävää.

 

Harvoin uskallan väittää tietäväni asiat (oman alani) professoria paremmin, mutta tällä kertaa olen täysin varma, että haastattelun lehteen antavaa kansanedustajaa ei mitenkään voida rinnastaa syrjintää virassaan harjoittavaan virkamieheen. Uskallan täydellä varmuudella sanoa, että kyseessä ei todellakaan voinut olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Ja uskallan vuorenvarmaasti todeta, että ei eduskunnan puhemies – herra paratkoon – voi rientää nuhtelemaan jokaista väärinymmärrettyä kansanedustajaa. Siitä ei tulisi mitään.   

 

Koskisen onneksi toimittajat eivät tule kysymään yhdeltäkään rikosoikeuden professorilta, miten todenmukaisia  hänen  professorin tittelillä valtakunnalliseen lehteen antamansa rikosoikeutta koskevat näkemykset ovat. Ja villasella painetaan sekin, että Koskinen polki sananvapauden maahan tällä pikkuristiretkellään.

 

Siinä puolustusta väärinymmärretylle Pirkolle. *Pirkkoa voitaneen kuitenkin kiittää, jos tästä nousee vielä ihan oikea ja johonkin johtava keskustelu siitä, miksi, miksi nuoria naisia syrjitään työmarkkinoilla. Se on ihan oikea ongelma, ja se ansaitsee paljon enemmän huomiota kuin Pirkon epäonniset sanavalinat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ruohonen-Lerner kuitenkin kansanedustajana sanoi, että "kannattaa palkata mieluummin nuoria miehiä…"

Pari kysymystä:

1) Mitä mieltä olet siitä, että tuo on tulkittavissa myös ikärasismiksi?
Ikärasismi on hyvin monelle todellisuutta Suomessa vuonna 2014.

Esimerkiksi ministerien avustajien valinnoissa on nähnyt hyvin usein painotusta 20-40 vuotiaisiin.
2) Voivatko ministerit toimia tässä asiassa parempana esimerkkinä?

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

1) Olen sitä mieltä, että kysymys on kuin mustetahratesti - tulkittavassa aineistossa ei ole mitään sellaista informaatiota, jota tulkitsija ei omasta pääkopastaan ammentaisi. Ts. PRL:n näkemyksistä ikärasismin suhteen ei voi päätellä yhtään mitään.

Vielä muutama vuosi sitten kun olin itse eduskunnassa, oli avustajien keski-ikä n. 35 vuotta. Muistan parinkin kollegan jääneen eläkkeelle. Ikää suurempi kysymys on, millaisia ihmisiä on tarjolla. Nuorien määrä johtuu paljolti siitä, että kansanedustajat, jotka eivät etsi pelkkää sihteeriä, eivät yksinkertaisesti 2300 €/kk liksalla voi saada varttunutta VTM:ää. Sen sijaan nuori työmarkkinoille pyrkivä hyväksyy liksan, jotta pääsee eteenpäin.

2) en osaa vastata erityisavustajien osalta, mutta eivät muistaakseni mitään lapsosia tapaa olla. Sen verta kuitenkin tiedän, että ministerin kädet eivät tunne työ- ja loma-aikoja sen enempää kuin ministeri itsekään. Ei meinaan ole helppoa perheellisille.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Hyvä, että ministerit ja kansanedustajat näyttävät tässäkin asiassa esimerkkiä.

Esimerkki on eräs parhaista johtamisen keinoista.

Ja kuten tunnettua, suomalaisia johdetaan edestä. Myös omalla esimerkillä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Käsitin niinko sieki sen Pirkon sanomiset ja taas meitä höntitethän provosoituhmaan tyhjästä samhan aikhaanko isommat asiat ois paljon huomion arvosempia.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ikärasismi on Suomessa todellinen ongelma.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Simo Tarkkonen Vastaus kommenttiin #4

perhana, tässähän on Persujen-eduskuntaryhmä kuvailtuna yhdessä kommenttiketjussa

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #12

Paitsi, ettei meistä kukhan ole persu!

Käyttäjän mikajahkola kuva
Mika Jahkola

Olen samaa mieltä. Ikäsyrjintä on oikea termi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

On se. Miusta on väärin että suuret ikäluokat maksattavat 20-30v eläkkeensä nuoremmilla. Ovat saamapuolella, nuo suuret ikäluokat. (=eivät ole eläkkeitään maksaneet, pääsivät heitä vanhempien eläkkeiden maksamalla halvalla.)

Oli se tylyä kuulla 2005 että "Nyt mikko siun eläkettä leikataan 16%" ...ok, kunhan olisi töitä niin kain sen kestäisin.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #9

Elä Mikko itke. Se leikkaus ei ole totta. Sä et nimittäin pääse eläkkeelle. Tai siis jos pääset, niin kyseessä on työkyvyyttömyyseläke, joka tuskin perustuu sun eläkemaksuihisi. Tästä elääkkeessä muuten oli alunperinkin kysymys - ikävuosista, joiden perusteella ihmisen saattettin ilman erillistä tutkimistakin todeta olevan niin vanha, ettei enää pysty työhön. Keskimääräinen kuolinikäkin oli siihen aikaan melko samoilla holleilla.

Että elä ota sitä raskaasti. Ei sun eläkettä ole leikattu, kun ei sitä oikein oo koskaan oikeesti ollutkaan.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #10

No lopettakkaapa pojat, älkää pelotelko itteänne, kylläse elämä teilekki hyvät suo, uskokaa minua! Katheuesta seuraa vain paha mieli teile ittele ja isot ikäluokat on muuten toettu ja monessa tutkimuksessa tilastoharhaksi, non kuohleet hyvin ja ilmiö on heikentyny ja vaarattomampiko meile sanothan.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #11

Hilkka,

Totuus satuu. Tässä se n nähtävillä aika selkeästi: http://valtioneuvosto.fi/kuvat/05_kuvituskuvat/kun...

Olet kuitenkin sinänsä oikeassa siinä, että hyvää elämä ainakin minulle lupaa, ja kateus tekisi elämästä kovin kitkerää ja katkeraa. Vaan silti ei tämä valtakunnallinen pyramidihuijaus naurata. Se on erittäin ruma temppu, jonka tietyt poliittiset ryhmät ovat maallemme tehneet, kun ovat tienneet että 1) ketkä äänestävät aktiivisesti ja että 2) ihminen on taipuvainen uskomaan itselleen mieluisia totuuksa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #14

Masentava tuo kuva, mutta elämä yllättää, se on nähty. Esimerkkinä sanon, että onkohan tuoki laskettu niin, että kaikkia vanhoja pittää hoitaa kovasti, sehän ei ole totta, usseimmat kuolee noin vain kauhniisti ja keveästi pois.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #15

Se kuva vain kertoi, että meidän eläkejärjestelmä on ihan liekeissä kohtapuolin, kun on pidetty silmät kiinni todellisuudelta. Jotta SDP:n eläkkeelle huolehtimat 65:et saisivat heille luvatut elääkeensä, pitää maksuja nostaa rutkasti (tietenkin sitten, kun he ovat eläkkeellä, jottei nosto heihin osuisi).

Mitä hoidontarpeeseen tulee, niin eipä tuossa sitä laskettu, vaan pelkkiä ikävuosia. Hoidontarve on kuitenkin ihan yhtä vinkeän näköinen ylämäki:

http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/suo/6.7.gif

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #18

Täytyy nyt vielä sanoa, että yllä olevat kommenttini ovat dramatisoidun synkisteleviä.

Oikeasti kyse on paljolti siitä, että on tapahtunut upeita asioita: ihmiset elävät terveenä pidempään. Sen hienompaa asiaa ei juuri voi olla.

Ikävä vain, sitä ei sitten ole pystytty politiikassa huomioimaan ja seuraukset voivat olla osin myös ikäviä. Eläkepyramidihuijaus on ikävä juttu, mutta ei se minun maailmaani murskaa. Elän hyvän elämän ilmankin.

Mitä se voi kuitenkin tehdä, on rikkoa sukupolvisopimuksen, jota todellakin tarvittaisiin tulevaisuudessa, kun tuo hoidontarve alkaa aksualisoitua. Ei meidän vanhustenhoito millään loistotasolla ole nyt, eikä siitä tule vähemmillä resursseilla ja rikotulla sukupolvisopimuksella ainakaan parempaa. Sen varaan en omien vanhempieni vanhuutta halua ajatella.

Näin sitä upeakin saavutus kääntyy haasteeksi, kun ei suostuta katsomaan isoa kuvaa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #18

Tällä hetkellä on maailmalla erittäin paljon fiksua teknistäkin kehitystä tapahtumassa. Ja ihmisenkin toiminnasta ymmärretään tieteessäkin kuukausi kuukaudelta aina vain enemmän.

Itse olen sen verran optimisti, että uskon, että automaatio, fiksummat robotit, kehittyvä lääketiede, ym. tulevat paikkaamaan ehkä suurtakin osaa tästä tarvittavasta huoltosuhteesta.

Osan paikkaa se, että uskon päättäjiemme toimivan Suomessa fiksusti, että jatkossa globaalistikin toimivien firmojen on aina vain viisaampaa työllistää juuri Suomessa.

Kehitys on erittäin reipasta maailmalla juuri nyt. Suomella on erinomainen kansantalouden ja lainsäädännön framework, että ei tarvita, kuin vähän hienosäätöä, niin hyvä tulee… Suomeen.

Muuallakaan maailmassa ei vielä ole keksitty viisasten kiveä tässä opuksessa kuvattuun maailman reippaaseen kehitykseen. Ja Friedman ei todellakaan tavoittanut kaikkia kehityksen draivereita. Listasta puuttuu lisäksi esim. standardoitu merikontti ja standardoitu logistiikka jne jne.

Suosittelen erityisesti tätä videota: Presis on pidetty MIT:ssä 2007. Kolme varttia elämästä fiksusti käytettynä … :)

Tässä wikipedian tietoja kootusti aiheesta "The World Is Flat".

(Sorry, ehkä pikkuisen off-topic, suhtaudun hyvin valoisasti tulevaisuuteen Suomessa ja erityisesti huoltosuhde ei erityisesti ole mielestäni suuri huolenaihe, juuri em. syistä johtuen. Tietenkin sillä edellytyksellä, että päättäjämme tekevät hyvin fiksuja ratkaisuja Suomen eduksi.)

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #20

Mahdollista ja toivottavaa, joskaan ei väistämätöntä.

Suhtaudun itse samalla tavalla ilmastonmuutokseen. Tosin sillä varauksella, että ensin mennään pitkän matkaa päin prinkkalaa, kriisi tuo päätöksen, ja sitten teknologialla se korjataan.

Toivotaan parasta. Vaan aion aina sillointällöin yhäkin manata sitä, miten eläkerahat puhallettiin =)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Joo siis oiskosse saanu sanoa, että yli 50v nainen?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Median sanomisia ei kannata noteerata,ei ainakaan perussuomalaisten suhteen.Siellähän ne vallan vahtikoirat räksyttävät kuten ohjeet on annettu.Korruptio ja hyvä veli/sisko ,verkosto piirit toimivat.

Suuri huoli on siitä ettei ihmiset vaan ,nyt pikkuhiljaa herättyään 20 v.apatiasta ala ajettelemaan liikaa.Onneksi ovat edes alkaneet..
Perussuomalaiset ovat ainakin saaneet heräteltyä porukoita.Nämä vallan kahvassa roikkuvat muinaisjäänteet,apujoukkoineen pelkäävät suojatyöpaikkojensa ja sulle,mulle rinkinsä puolesta.

Kansalaiset on pidettävä ruodussa ja mikäpä helpoin konsti kuin julkisuudessa leimata kaikki jotka eivät ole presiis heidän kanssaan samaa mieltä.
Psykologinen keino (vaientaa harhautuneet) on leimaaminen(julkisesti)mitätöinti jne.Parasta vielä jos saadaan yksityiselämästä kaivettua normaalista "epänormaali"

Koko tekaistu (taas kerran yksi)juorulehtikamaa tasoltaan oleva juttu,jolla myydään seiskaa ja iltalehtiä,iltasanomia jne.Jokohan hesari on vääntänyt (edustamansa näkemyksen mukaisesti)tekstiä tekemällä.
KUN persu.Mahtava puolueen voima kun yläkerrasta asti vapistaan..

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

1. Vallan vahtikoiraa kannattaa kuunnella. Toisinaan sen vainu on erittäinkin oikea. Sokeana ei kuitenkaan kannata perässä mennä.

2. Noita juttuja kuule tehdään kaikille aina silloin tällöin. Maikkari munasi komeasti hiljattain peräjälkeen Sinuhe Wallinheimon (kok.) ja sitten heti perään Tapani Mäkisen kohdalla. Noita tulee aina silloin tällöin, eikä oikeastaan mikään puolue ole täysin immuuni. Suunta, josta koira käy puremaan, vain vaihtelee.

3. Ja jottei nyt tunnu siltä, että ihan liiaksi PRL:stä diggaisin, niin sanottakoon, että ne avusajat yhäkin vaihtui aikalailla.

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mulle on aivan sama mikä puolue on kyseessä.On vaan hauska huomata miten peruss.ovat nostettu aina esiin joka asiasta, vaikka kyllä tuolta löytyy joka puolueen edustajista niitä joiden suusta pääse aivan mitä tahansa.

Se vaan että kenestä sitten kirjoitetaan..Äkkiä ne eräiden puolueiden rajutkin puheet vaietaan.Näitä kun seuraillut tässä vuosien mittaan niin lehdistä kuin radiosta jne..
Sen lauluja laulat jne.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Hyvä, asiallinen ja kiihkoilematon blogi. Joka kertoo saman, miten minäkin P R-L: n lausunnon Hesarin jutun viitekehykseen asetettuna näen.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

"Tavallaan siinä on jotain rehellistä, kun ei osaa muotoilla sanoja sellaisiksi, ettei niitä voisi väärinymmärtää." Toki, jos rehellisyys on synonyymi huonolle retoriikalle.

"Kyseessä ei ollut vitsi" Paitsi asianomaisen mielestä. Jännästi tämä taas kuitattiin tällä persujen perinteisellä (ja ehkä ainoalla?) tavalla. Miksei kukaan persuissa ikinä joko seiso rehellisesti sanomansa takana tai vaihtoehtoisesti pyydä rehellisesti anteeksi?
Tuntuu, että persuilla on ihan eri käsitys muun Suomen kanssa sanojen vitsi, läppä, huumori, sarkasmi ja ironia merkityksestä. Persuille kaikki ovat synonyymejä mielipiteelle, joka saikin hyvin negatiivisen vastaanoton suurelta yleistöltä.

Toivoisin kansanedustajilta retoriikan ja argumenttien taidon lisäksi korkeaa provosoitumiskynnystä. Tuntuu nyt vähän, että tässä tapauksessa kaikki kolme pettivät Ruohonen-Lernerin osalta. Toimittaja teki vain työnsä johon kuuluu myös vaikeiden kysymysten esittäminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ruohonen-Lernerillähän on tunnetusti hyvä sarkasmin taju. Tämähän kävi ilmi jo Hirvisaaren nuoren naisavustajan sarkastiseen hihamerkkiblogiin suhtautumisen kohdalla.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Aika sympaattista, eikö?

PRL ei osannut kuvata, mistä oli kyse. Tarkin sana, jonka hän löysi oli "sarkasmi" (vai oliko sittenkin "ironia"?) kuvaamaan sitä, että ei tarkoittanut ihan sitä, miten sitä lausumaa tulkittiin. Tokihan sarkasmissa ja ironiassa sanat ja sanojen tarkoitus kääntyvät ikään kuin päälaelleen, mutta aika huonosti se tilannetta kuvaa. Kuului sarjaan surkeimmat näkemäni pelastautumisyritykset paskamyrskystä.

"Vitsi" on ylipäätänsä todella huono pelastautumiskeino. Se ei toimi, jollei samalla pysty osoittamaan, että "vitsi" ei ollut vain mauton ja irvokas, vaan sillä oli myös järkevää sisältöä, ja mauttomuus oli vain väline sanoa jotain tärkeää. Sellaista ei PRL:n "vitsi" selityksessä ilmennyt. Hihamerkkikohussa näin olisi voitu toimia, mutta ymmärrys ei perussuomalaisilla silloin siihen riittänyt. Oikein käsiteltynä he olisivat voineet hyötyä siitä kohusta.

Viimeisestä kappaleestasi olen täysin samaa mieltä. Se mitä toimittajan työstä näimme, niin siinä ei nettiotsikkoa lukuunottamatta ollut minusta mitään vikaa. Ja ei tuo kysymys ammattipoliitikon, eurovaaliehdokkaan ja entisen eduskuntaryhmän pj:n kohdalla pitäisi olla lainkaan "provosoiva". Haastavaa haastattelua pitäisi sitäpaitsi osata odottaa, ei näin lähellä vaaleja pitäisi ehdokkaiden saada enää ilmaisia kokosivun naminami-maninoksia valtakunnan ykköslehteen.

Kirjoitin kuitenkin tämän kirjoituksen, koska väärinymmärtämisellä iloittelu tuntuu lisääntyvän jatkuvasti, ja se tekee pahaa oikealle keskustelulle ja nostaa poliittista rimaa ihan turhalla tavalla.

...Ja sitten oli vielä tuo Koskisen lausunto, joka yhäkin ylittää ymmärrykseni isosti. On hyvä, että akateemisista piireistä saadaan asiantuntemusta, mutta helvetin huono, jos sieltä saadaan asiantuntemuksesi naamioituja poliittisia likasankoja. Se vie uskottavuuden oikealta akateemiselta asiantuntemukselta, jota yliopistoista voidaan saada.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

HS uutisen otsikossa käytettiin sanaa ironia, iltapaskan otsikossa puhuttiin vitsistä. Mutta jotain taas sinne päin, synonyymejähän nämä ovat kaikki tekosyinä.

Juuri kielifilosofian luennolla puhuttiin siitä, että onko vitsailu onnistunut puheakti jos se ei huvita ketään. Ei kyllä vissiin päästy lopputulokseen, kai se on kuitenkin onnistunut puheakti mutta epäonnistunut vitsailu. Puheakti kai se on valehtelu ja totuuden kiertäminenkin.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #33

Mutta mistä Sinä Saara tiedät totuuden, jota kierretään?

Olen havainnut, että meillä ihmisillä on aika jännä taipumus arvailla toisten "todellisia" tavoitteita ja asetella heidän pääkoppiinsa ajatuksia ja asenteita, joita niissä koskaan ole ollut. Kaikenmoiset epäonniset sanavalinnat ovat näistä todisteista, joita tulkisemalla installaatio onnistuu. Ja jos ihminen sittemmin asian kieltää, niin hän vain kiertää tai pimittää "totuutta" halpamaisista ajatuksistaan.

Sanottakoon vielä, että edellämainittua ei tapahtu juurikaan ystäviemme ja läheistemme suuntaan. Sen sijaan mitä etäisempi ja jotenkin vastenmielisempi henkilö on kyseessä, sitä todennäköisemmin nämä piilevät telepaattiset taidot ja viestinnän supertulkintakyvyt tulevat käyttöömme.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Asia sinällään on mielestäni täysin merkityksetön ja kertoo jotain yhteiskunnallisen keskustelun tasosta. Toimittajien twitterikeskusteluissa kanta tuntui olevan, että "tiedetään oikein hyvin, mitä toinen tarkoitti, mutta juttuahan tästä täytyy tehdä".

Miksi?

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Syitä on varmasti monia. Tässä muutama arvaus:

1. koska PRL ei ole mikään kiva täti.
2. koska ihmisiä kiinnostaa aina kun päitä putoaa. Kerrankin saadaan yhdessä ja toinen toisiamme vahvistaen paheksua ja tuntea hyvää oloa omasta ja toistemme jaloudesta kun yhdessä potkitaan jotain paskaläjää. Siinä on siis mainio yhteisöllinen ja sosiaalinen aspekti =)
3. koska henkilökysymykset ovat helppoja mielipideasioita - ei tartte osata mitään, ei edes tietää mitä on oikeasti sanottu tai tapahtunu. Otsikko riittää.

--> paljon klikkauksia _helposti_.
--> rikkinäisen mediamittaroinnin mukaan juttu oli arvokas, se "ostettiin" monta kertaa.

Mutta kyllähän sinä Juhani tämän kaiken jo tiesitkin, joten kysyn mitä muuta sinulle tulee mieleen? Mitä sinä olisit vastannut omaan kysymykseesi?

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Vakituiseen työelämääni kuului 20 vuotta palkata ihmisiä töihin yrityksiin. Monissa tehtävissä työyhteisö vaati, että nuorta, juuri naimisiin mennyttä naista ei palkata, jos yhtä päteviä "nuoria miehiä" on tiedossa. Varsinkin jos jouduttiin kouluttamaan henkilöitä työtehtäviin ja toiveena oli tietenkin, että henkilöt myös pysyvät tehtävässään mahdollisimman pitkään ilman taukoja.

Usein paikka täytettiin nuoren naisen kohdalla niin, että sopimus oli määräaikainen.

Ei ollut kyse syrjinnästä, vaikka sitä sellaiseksi sanotaan. Kyse on tosiasioista ja siitä, että vain nainen voi synnyttää.

Useat naiset käyttivät tilannetta toisinpäin hyväkseen, kun asiaa ei voi tietenkään kysyä ja sanoivat, että hänellä on lapset tehty tai hän ei aijo tehdä lapsia lainkaan. Näin ne iäkkäämmätkin pääsivät töihin ja moni sellaisia toivoikin.

Kyseessä on kylmä totuus ja minun hermoni loppuivat juuri 50 korvilla. Lopetin oravanpyörän ja vaatimustason jatkuvan nousun vuoksi. Nyt olen tehnyt kaikenlaisia töitä. Aina ns. paskaduuneista lähtien, rekkakuskina ja ohjelmistokehittäjänä. Vakituiseen työsuhteeseen minua ei saa enää millään. Ikää on jo tarpeeksi ja näinkin pärjää.
On hyvä ettei tarvitse olla työnantajan ja erilaisten tahojen silmätikkuna pompoteltavana. Kun taksiauton jättää toiselle, niin se oli sitten siinä. Kohti uusia haasteita.

Pirkko Ruohonen-Lerner tarkoitusta en tiedä, kun en tunne ihmistä, mutta asialla on ainakin kaksi puolta. Ammattipahastujat vetoaa syrjintään ja ties mihin pykälään(tietty poliittiseen statukseen myös) ja niin tekivät joskus minunkin aikanani, mutta en koskaan suostunut ottamaan minkäänlaista naisvihaajan viittaa harteilleni.

Kyseessä oli ja on yhä kylmät todennäköisyyslaskelmat ja raha.

Ei mitään muuta. Olisin hyvin pian ollut kortistossa, jos en olisi toiminut kuin hommani hoidin.
Suorittajaportaassa oli paljon naisia ja usein syntyi tilanteita, että jouduimme repimään kallista vuokratyövoimaa jatkuvasti töihin, kun äitiysvapiden lisäksi joku tuli flunssaisena töihin ja sai puolet porukasta petipotilaaksi yhtäaikaa.

Myynnin puolella oli paljon naisia ja heistä saattoi olla äitiysvapaalla jopa puolet. Nekin paikat piti täyttää ulkopuolelta määräaikaisilla. Ei siinä ajassa ehtinyt oppia, kun parhaisiin tuloksiin pääsivät monet lähteyssään eläkeikää jopa kymmenien vuosien kokemuksella. Heille oli syntynyt oma verkostonsa, jota ei ollut kellään vastatulleella. Siinä ovat naiset ja miehet samalla viivalla. Jostain pitää jokaisen aloittaa ja se on kylmä fakta, että asiakkaat eivät aina ymmärrä oikein vaihtuvuudesta johtuvia muutoksia.

Voihan tästä yrittää vitsintynkääkin murjoa, mutta vaikeaa se on, kun huippuaikana Nokiakin piti jatkuvasti paikkaa auki kansainvälisille myyntihenkilöille vaatimuksena alle 30 vuoden ikä, akateeminen koulutus, vähintään piti osata molempien kotimaisten lisäksi englantia sekä suullisesti, että kirjallisesti ja muu kielitaito saksa, ranska ja espanja katsottiin eduksi. Viimeinen lause oli se niitti. Henkilöllä tuli olla vankka kokemus myyntityöstä ulkomailla.
Alle 30v. vankka kokemus, akateeminen,kielitaitoinen = mahdoton yhtälö.
Kun hakemuksia ei ilmeisesti tullut, niin maikkarin uutisiin saakka pääsi Nokian edustaja valittamaan työvoimapulasta.

Nyt ei tarvitse valittaa.

Toimituksen poiminnat

Sivut