Kalle Salava

Mitä yhteistä on lapsenraiskausmurhalla ja #viskillä?

 


#Viskigaten kummallisin kirjoitus löytyy Yleltä Sari Helinin kirjoittamana. Muutama kommentti:

 

1. Mielivaltaisen konkurssiuhkan alla erehtyy helposti
 

"jälkeenpäin kävi ilmi, että viski-sanan some-kielto oli Olut & Viskiexpon järjestäjän väärä tulkinta. Viranomainen ei ollut niin tiukka kuin järjestäjä luuli tai väitti luulleensa. Joka tapauksessa, some tulvi viskiä yli äyräiden. Some-kansa olisi voinut reagoida näyttävämmin vain, jos kansalta olisi kielletty viskin juonti harvinaisesta muumimukista."

Helin ei ymmärrä tai halua nähdä, mitä AVI teki.  Se uhkasi viedä luvat eli käytännössä ajaa yrittäjän konkurssiin, jos tapahtuman nimi ei muutu. Tai jos sanan "viski"-sisältävää nimeä käytetään yrittäjästä riippumattomissa blogeissa.

Kriittistä lupaa koskevat ohjeet ja määräykset täytyy muotoilla tarkasti. Konkurssiuhka on yrittäjälle kuin ase ohimolla. Se on sellainen imperatiivi, että ei tee mieli arvailla, mikä virkamiestä miellyttäisi.  Yrittäjän on pakko tulkita se tiukimman mukaan seurausten pelossa. Jälkikäteinen viranomaisen "ehhehee - en mä nyt sitä tarkoittanutkaan" ei ole vapaudut-vankilasta-kortti, vaan osa sitä mielivaltaa, josta melu nousi.


2. Alkoholi on kaikki mitä on

Helinille sananvapauden ja laatuun panostavan juomakulttuurin sijaan some-kohu kertoi "holhousta vihaavasta kansasta, jolle kukaan ei saa tulla kertomaan, miten viinaa on sopivaa käyttää. Kertoo se siitäkin, että kieltolaki on meillä perimässä ja liian läheisessä muistissa. Viinan ilo kuuluu jokaiselle, koska se on ainoita ilojamme. Älköön kukaan käykö viskin ottoa estämään, vaikkei viski olisi edes hyvää."


Yleensä jo teinitkin tietää, ettei singlemaltilla dokata. Ja että viskiharvinaisuuksien nuuhkiminen pienissä annoksissa tasting-tilaisuudessa on aika kaukana holtittomasta ryyppämisestä.  On toki totta, että viskissä on alkoholia, mutta se on vain murto-osa viskin arvosta ja hinnasta. Kukaan ei osta erinomaista viskiä alkoholin, vaan viskin tähden.

Yksi kohun keskeinen elementti olikin siinä, että nyt oltiin nimenomaisesti ryyppämiseen sijaan keskitytty arvojuoman makuun ja aivan muihin tekijöihin kuin alkoholiin. Tätä Helin ei ymmärrä, mikä ehkä kertoo hänen omasta alkoholikäsityksestään enemmän kuin some-ilmiöstä.


3. Hitler oli hauska jäbä

Koska Hitler oli liian mukava heebo, lyö Helin lapsenraiskaus- & murhakortit kerralla pöytään. Näitä Helinin juttuja en halua lainata. Tragikoomista kuitenkin on, että Helinin kirjoituksen sanoma on, että some lyö yli.

Tietääkseni suomen viranomaiset eivät kuitenkaan ole lapsia raiskanneet tai murhanneet? Jos olisivat, siitä tulisi muuten paljon viskiä isompi somekohukin. 

 

4. Helin osuu oikeaan

" Sosiaalinen media vaatii käyttäjältään hyvää taitoa lukea sitä. Somen vyörytykset ovat vuorotellen liioiteltuja, valheellisia tai vähintään epätarkkoja, mutta niitä jaetaan ja kommentoidaan täytenä totena. Somen rinnalla perinteisen ei kannattaisi muuttua pelkästään sosiaaliseksi mediaksi, eikä tavoitella sen tyyliä."

Nyt Helin osui oikeaan! Sanomatta vain jäi, että Helinillä itsellään ei sitä taitoa ole, ja että Helinin kirjoitusta pitää osata lukea juuri kuvatulla tavalla.

Kuten aika isoa osaa perinteisestä mediasta muutenkin. 

 

PS. Kunnioitukseni Helinille kuitenkin siitä, että kirjoittaa omalla nimellään ja kuvallaan. Niin kuin minä, ja aika iso osa sosiaalisesta mediasta kaikenkaikkiaan. 

PPS. Pyydän anteeksi otsikkoa. Se suorastaan hävettää, kuten hiukan koko kirjoituskin. Kun möyhii sontaa osoittaakseen sen koostumukseen, on puuha vain aika ällöä. Vastaus otsikkokysymykseenhän on, että yhteistä noille on YLE:n Sari Helinin kolumni ja laaduton populismi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"PS. Kunnioitukseni Helinille kuitenkin siitä, että kirjoittaa omalla nimellään ja kuvallaan. Niin kuin minä, ja aika iso osa sosiaalisesta mediasta kaikenkaikkiaan."

Kunnioitusta myös siitä, että kirjoitat tätä omalla ajallasi. Helinille sen sijaan sinä kuten minäkin maksamme palkkaa, myös tuosta aivopäästöstä.

Ei muuta lisättävää itse asiaan, kun siinä jo ns. pajatson tyhjensit.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Kiitos Oula. Näin minäkin sen näen. Sitä palkkaa vastaan on olemassa laatuodotus joka aika usein jää täyttymättä.

Median murroksessa yksi jännä piirre onkin, miten perinteisessä mediassa nähdään somen kasvu, ja yritetään matkia sitä. Se on väärä strategia.

Kun ilmaista materiaalia on paljon, on aika huono strategia tuutata vain ulos mahdollisimman paljon ja nopeasti keskinkertaisuutta.

Ennemmin pitäisi hyödyntää ilmaista materiaalia mahdollisimman hyvin ikään kuin nostojen ja hakupalveluiden hengessaä, ja panostaa laatuun.

Niin ja ymmärtää, että konseptoinnit tässä menee uusiksi - erikoistumisaste on paljon isompi, kuin se oli paperilehden aikaan. Kevytkenkäiset kolumnit ei sovi enää samaan mediaan kuin vakavat jutut - muuten ne vain vetää sen mediatalon maineen katuojaan, kuten tässä Helin havainnollissa.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Luin tuon linkin..mites tän nyt ees suht sivistyneesti muotoilisi..on se niin joteskin kivaa aina,kun joku omalla kuvallaan ja nimellään kakkii julkisesti omiin housuihinsa,kuten tuo naishenkilökin tuossa.Todellakin miten tuo sinänsä toki vakava asia liittyy viskiin tai siitä pitäviin ihmisiiin? Ehkä tuossa on kyse siitä paljon puhutusta "naisen logiikasta",

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä minun somessani näkyi Helinin kirjaamaa vihaa kaikkea holhousta kohtaan. Vaan minä olenkin vanhempaa polvea, joka ei ehtinyt viskejä maistelemaan. Kekkosen aikana riitti, että viskissä oli vahva lännenleffojen, vapauden ja Naton maku.

Nimenomaan Jack Daniels oli tuolloin monen nuoren paras kaveri ja erityisopettaja. Tietenkin salakuljetettu sellainen. Se oli taitavaa markkinointia ja esikuvien hakemista.

Toimituksen poiminnat

Sivut