Kalle Salava

Viskituristin ja vodkaturistin ero

  • Perheyritys tarjoaa ylpeänä kotimaisia laatutuotteita
    Perheyritys tarjoaa ylpeänä kotimaisia laatutuotteita
  • Freeeeedoooooooommm!
    Freeeeedoooooooommm!
  • Enkelien juhlapaikka!
    Enkelien juhlapaikka!

 

Kiersin joulunajan Skotlantia. Siellä jokaisesta ravintolasta sai useita upeita paikallisia käsityöoluita, ja panimokierroksiakin mainostettiin olevan. Vahvimmin oli kuitenkin läsnä marraskuinen voimasanamme #Viski.  

 

Viskin mainostus kattoi kaikki mediat aina aina kadulta kansalliselle Visit Scotland -sivustolle asti. Kävin tutustumiskierroksilla pienissä tislaamoissa, joissa järjestettiin kierroksia päivittäin ja säännöllisesti nimellistä korvausta vastaan. Näitä kierroksia myös mainostetaan niin yritysten itsensä kuin kansallisten turisminedistämisviranomaistenkin toimesta. Viskiä säkkipillien ja kilttien maassa myydään kaikkialla - valtavalla kansallisylpeydellä.

Jalon juoman syntypaikalla käynti jättää jäljen, antaa arvoa ja ymmärrystä sille, millaisella taidolla, raaka-aineilla ja perinteillä ja keiden toimesta juomat syntyvät. Toisin sanoen: syntyy positiivisia mielikuvia.
 

*

Meillä valtiovalta käskee panimot repimään logot maamerkeistä, uudelleenmaalaamaan satavuotiaat olutvankkurit ja poistamaan positiivisen palautteen hallitsemistaan nettipalveluista. Virolaisen jakeluauton kyljessä komeilee yhä Saku-olunen, suomalaisen kyljessä teksti “ennen tässä oli kaunis kuva pullosta”.  

Väkevillä juomilla on väkevämmät rajoitukset. Jos suomalaisen turpeen savussa mallastetusta ohrasta aiot viskiä laittaa, niin julkiylpeys laadusta tuo sakot ja vie luvat. Edes ulkomaankielisiä nettisivuja et saa, ellei ulkomaankauppaa ole jo riittävästi - mikä muuten on aikamoinen temppu, kun tuotteista ei saa kertoa julkisesti.

Meillä ei viskimessuja saa kutsua viskimessuiksi.

Supisuomalainen valmistaja ei saa yhdessä suomalaisten kanssa tuotteitaan kehua – Skotlannissa valtiovalta tukee brändin rakentamisessa.

 

Skottien politiikalla luodaan kansainvälisiä vientituotteita ja laatua huokuva maabrändi sekä viskituristeja, jotka tuovat rahansa Skotlantiin.

Suomen politiikalla luodaan vodkaturisteja, jotka vievät rahansa ulkomaille.
 
Ps. Skottimallia ei eduskunnassamme ole nähty, eikä yksikään puolue ole sitä tohtinut ehdottaa. Ulkomainonnan kieltävä uusi laki on lievempi kuin sitä vastustaneiden esitys

Pps. Skotlannissa alkoholijuomat on kutakuinkin Suomen hinnoissa. Tosin siellä ei ole Viroa viekussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuliko käytyä?
http://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g66...
http://www.keith-dufftown-railway.co.uk/index.php

Tuokin vissiin olisi ongelmissa, jos sijaitsisi Suomessa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Wau!

Ei tullut käytyä. Vois olla seuraavan reissun juttuja. Kiitti vinkistä =)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Lie kyllä käymisen väärti...
https://www.youtube.com/watch?v=VaJfNFKwPpQ

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Olisi helppo alkaa sen kirotun säätelyn purkaminen tilaviineistä ja pienpanimoiden oluista. Samoin pontikan mahdollisuuksia helpotettava ainakin osittain. Nämä toimenpiteet lähinnä matkailun edistämiseksi kehäkolmosen ulkopuolella.
Isompi helpottelu sitten esim juustoloiden,luomuvihanesten, kalatuotteiden ja ja jopa lihavalmisteiden taholla osoittaisi askelia luovempaan tulevaisuuteen tässä harmittavalla tavalla karhun ahteriin isoavaksi muuttuneessa Neokekkoslovakiassa.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Käytännössä tarkoittaisi samaa kuin viinit maitokauppohin. Toki tätä voisi yrittää lieventää vaikka niin, että kaikki alle 8% tuotteet vapautettaisiin monopolin ikeestä.

Vain kotimaisiin tuottajiin ei tällaista voida rajata, koska se syrjisi ulkomaisia.

Toinen tärkeä osa olisi mainontakiellon purku - myös väkevien juomien osalta. On toki totta, että meillä on aika vähän mitä mainostaa, mutta voisi kenties olla, jos sääntely ei tekisi siitä niin helvetin vaikeaa.

Btw. Suomessakin on useita (en ole varma määrästä, mutta ilmeisesti 5-10) viskitislaamoita. Ei niistä toki juuri mitään kuule, kun eivät saa itsestään kertoa. Raaka-aineiden puolesta Suomi ei Skotlannille häviä tässä tippaakaan.

Kaikenkaikkiaan olisi tärkeä purkaa esteitä ja suoranaisesti jopa kannustaa siihen, että terve alkoholikulttuuri vakiintuisi ja vahvistuisi Suomessa. Uskallan arvioida, että pidemmällä tähtäimellä se poistaisi alkoholihaittoja enemmän, kuin nämä meidän pakkopaitaratkaisut.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

eeppinen totisesti. Ja uusi minulle. Vain tämä oli aiemmin purjehtinut horisonttiini, vaan ei ollenkaan yhtä sivistävä tai originelli.

https://www.youtube.com/watch?v=kQ7kWpTrtJw

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kiitos Minnam linkistä, piti oikein kommentoida tubisteja, Carlylen aksentti hunajaa korville.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tokkopa muuten yksikään alkoholiongelmainen (ja meillähän niitä toki kyllä on) lopettaa juomistaan sen takia, että mainostamista koskevia säännöksiä tiukennettiin. Ja epäilenpä myös uudistuksen ennaltaehkäisevää vaikutusta. Olisihan sitä tärkeämpääkin näpertelemistä Arkadianmäellä.

"Viskiturismia" voi aina silloin nähdä Suomenkin televisiosta. Jos et ole ennen nähnyt, suosittelen tätäkin.
http://www.welovemoviesmorethanyou.com/movies/movi...
http://www.isle-of-south-uist.co.uk/isle-of-eriska...
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1319533/Ban...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

"Jos ainoa työkalu on vasara, koko maailma näyttää naulalta", tuumasi Abraham Maslow vasaralla leikkinyttä pojanpoikaansa katsoessaan.

Niin se menee politiikassakin. Nuijitaan riippumatta siitä, onko apua vai ei. On tärkeämpää tehdä jotain, kuin tehdä jotain vaikuttavaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Synti tanssiin taivuttaa, kortinpeluun kouluttaa."

Näin totesi Lars Levi Laestadius jo 1800-luvulla. Hänen viitoittamallaan uskonnollissiveellisellä linjalla on jopa Suomen Keskustan puheenjohtaja , josta povataan maamme seuraavaa pääministeriä.

Mutta onko viskin juominen syntiä ?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomalaisen luontoretkeilyalueen majoituspaikalla sijaitsevassa ravintolassa saksalaisturisti osti kalliin oluen. Meni terassille ja jatkoi siitä alas pihalle.

Ravintolanpitäjä juoksi perässä ja kertoi että pullon kanssa ei saa terassilta poistua tai menee luvat. Oli siinä germaanilla ihmettelemistä.

Eijakaisa Kytöjoki

Ja viskin valmistuksessa osa menee myös enkeleille!!! Voisimme mekin luvata heille valmistuksessa osan. Tämä sääntely/ ihmisten holhoaminen on uskomatonta sivistysvaltioksi kutsutussa maassa. Onko ihme, jos talous menee alamäkeä, kun mitään ei saa tehdä, eikä ajatella itse.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Meillä pitäisi olla jotain niin merkittävää tarjota, että voisimme olla siitä ylpeitä, siis alkoholirintamalla. Luulenpa että valtiovalta on vain tiedostamattaan häpeissään omasta kossutehtaastaan. Eipä täällä ole kuin jokunen iso panimo joka suoltaa samaa mitä kaikki muutkin vastaavat. Konjakkia tuodaan maahan ja blendataan, tosin nämä on huonompilaatuisia kuin ulkomaiset. Pienpanimot taitaa olla ainoa mistä voisi olla ylpeä, tosin niitäkin on maailma täynnä....
pitäisi olla jotakin erityistä tarjota, nykytuotanto on aika heikkoa ja rajoitukset pitävät sen sellaisena jatkossakin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yksi asia, joka aina usein alkaa harmittamaan, kun lukee tällaisia juttuja.

1998 tammikuussa olin parin viikon työkeikalla Kentuckyssa. Yhtenä aamuna hotellista työmaalle lähtiessä käännyin yhden korttelin liian myöhään oikealle. Sen jälkeen en millään ollut löytää käännöstä, jolla pääsisin Bluegrass Highwaylle. Jouduin Kentucky joen kanjonin pohjalle, jossa joen vartta pitkin sitten ajelin lopulta Highwayn alta ja viimein taas ylös joenvarresta. Seuraavaksi sitten ensimmäinen mahdollisuus vasemmalle siltaa joen yli.

Ja siinä vasemmalla oli viitta 'Wild Turkey distillery'. En mennyt. Olisi pitänyt, vaikka sitten olisin ollut työmaalla vaikkapa tunnin myöhässä. Olisin varmaan jollain tapaa onnistunut puhumaan itseni kierrokselle. Helvetinmoista tärpättiähän se lentokentillä myytävä perus Wild Turkey on. Mutta kuitenkin. Ja ovat ne pidempään kypsytetyt varmaan kielelle sopivampia.

Skotlannissa saisi varmaan kulumaan vaikka kuukauden. Olen lievästi sanottuna kateellinen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Alkoholia (ja muutakin) koskevassa "byrokratiakeskustelussa" unohdetaan säännöllisesti perusasia: Suomalaisen yhteiskunnan päätöksentekorakenne.

Näitä hölmöjä ja/tai vähemmän hölmöjä päätöksiä ja rajoituksia EIVÄT laadi viranomaiset eivätkä viranhaltijat, vaan "sylttytehdas" on ihan itse vapaissa vaaleissa valitsemamme eduskunta. Jos rajoitus "ahistaa", on syytä katsoa peiliin. Toisenlaisenkin kokoonpanon voisimme eduskunnalle valita.

Tänä vuonna pidetään maassa taas kerran eduskuntavaalit. Kun tapaatte uudelleenvalintaa yrittävän ehdokkaan, ÄLKÄÄ kysykä, mitä hän AIKOO tehdä, vaan mitä hän ON TEHNYT. Jos teko ei miellytä, äänestäkää jotakuta toista. Vain ensikertalaisen kohdalla on merkitystä sillä, mitä hän aikoo/lupaa tehdä. Ehdokkaita on pilvin pimein.

Puoluekanta on tässä sivuseikka.

Kansanedustajan toimintaa rajoittavat vain hänen omatuntonsa ja perustuslaki. Puoluekuri on pelkkä tekosyy pelkuruudelle ja äänestäjien pettämiselle.

Jos samat päättäjät kuitenkin valitaan, se kertoo korutonta kieltään: kansan valtaenemmistö HALUAA noita hölmöjä rajoituksia.

Antero Moilanen

Norjassa on ollut jo 39 vuotta alkomahoolin mainontakielto. Silti alkoholin kulutus on kasvanut. Ei kyllä tule mieleen yhtä ainoaa norjalaista alkoholijuomaa, vaikka se on pohjoismaa.

Jos joku äkkäisi vaikka markkinoida "Norwegian-" whiskyn, siis sen lentoyhtiön logolla, paukahtaako porttikieltoa Suomessa? Meneekö liian lennokkaaksi?

Se olisi vain jotenkin niin jees, että niitä perinteisen haukiuistimen näköisiä whiskypulloja lentelisi pitkin taivasta. Varsinkin tänä päivänä esim. Norjan kansalliseläin Trolli kannattaisi hyödyntää jotenkin.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Asiaa! (toivottavasti et joudu linnaan viski-sanan mainitsemisesta positiivisten mielikuvien kera).
Toivottavasti ensi vaalien vaalikonekysymyksissä on selkeät kysymykset, vaihtoehdoin kyllä ja ei, näistä alkoholiholhousasioista (eikä siis mitään ehkä melkein-vaihtoehtoa). Puolue, jonka ehdokasjoukossa löytyy suuriin kannatus tämän idioottimaisen, pelkästään ongelmia ja vodkaturismia sekä turhia kustannuksia aiheuttavan alkoholipolitiikan ja Alko-monopolin lopettamiselle, on saava minun ääneni.

Käyttäjän KariSelkl1 kuva
Kari Selkälä

Kiersin perheeni kanssa lyhyellä Skotlannin reissulla kahdeksisen vuotta sitten muutamalla vähemmän tunnetulla (mm. Glen Garioch) ja tunnetullakin (Dewars) viskitislaamolla. Siistejä ja todella mielenkiintoisia matkailukohteita, joita voin lämpimästi suositella.
On suorastaan surkuhupaisaa, että tällaisten synty on maassamme liki mahdottomuus. Viinitilojen ja pienpanimoiden rajoitteita purkamalla voitaisiin luoda vähintäänkin satoja, ellei tuhansia työpaikkoja ja matkailullista vetovoimaa. Nykyisellä sääntelyviidakolla ja uusilla mainosrajoitteilla, ei alkoholin "kiroja" miksikään muuteta, mutta nitistetään kyllä yritteliäisyys ja hukataan mahdollisuus paikallisten erikoisuuksien ja potentiaalisten vientituotteiden synnyttämiseen.
Käykääs muuten myös Cognacissa - mm. Martell ja Hennessy ovat mainiota päivävierailun kohteita maistui konjakki tai ei.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Kiitos vinkistä!

Btw. Opinpa tuolla, että ranskalaiset juovat tätä nykyä enemmän viskiä kuin konjakkia. Se yllätti.

Toimituksen poiminnat

Sivut