Kalle Salava

Mitä vittua YLE?

 

YLE teki päivän pääjuttunsa tänään pääministeri Juha Sipilän sukulaisten omistuksista konepajayhtiö Katera Steeliltä. Konepajayhtiö oli myynyt tuotteitaan Terrafamelle. Terrafamelle, jota Sipilän hallitus ei sulkenut, vaan julisti "ihmettä", ja antoi satoja miljoonia rahaa. Ylen uutisen otsikko kertoo ”n. puolen miljoonan arvoisesta hankinnasta”.

 

Kyseinen konepajayhtiö on pieni yhtiö, joka työllistää n. 40 ihmistä. Sipilän lapset omistavat siitä epäsuorasti 5 %, loput 95 % omistavat serkut ja enot.

 

Konepajayhtiön ja Terrafamen välisen sopimuksen arvoa YLE ei tiennyt – se tiesi vain, että se on Terrafamen mittapuilla luokiteltu pieneksi sopimukseksi, mikä Terrafamen toimitusjohtajan mukaan tarkoittaa että sen arvo on alle puoli miljoonaa.

 

Tietämättömyys sopimuksen todellisesta arvosta ei estänyt YLE:ä väittämästä sopimusta n. puolen miljoonan arvoiseksi.

 

Yleensä sekä yritysten asiakkaat ja sopimusten arvot ovat liikesalaisuuksia. Niin ilmeisesti tässäkin tapauksessa. Juha Sipilän ei olisi tullut voida tietää mitään koko sopimuksesta. Hän ei ole missään roolissa eikä omista sen enempää Terrafamea kuin Katera Steeliäkään suorasti eikä epäsuorasti. Miten hän siis voisi tietää yhtiöiden välisestä pienehköstä kaupasta?

 

Ei mitenkään. Paitsi tietenkin, jos Kateera Steelin ja Terrafamen välisen hankintasopimuksen ja valtion Terrafamelle annettujen miljoonien välillä olisi yhteys, ts. sukulaisten bisnekset olisivat vaikuttaneet hallituksen Terrafame-päätöksiin. Tätä erittäin vakavaa syytöstä YLE maalailee tarinassaan, vaikka ei täysin suoraan niin sanokaan.

 

Mitään linkkiä YLE ei tietenkään esittänyt. Ei näkynyt mitään todistetta mistään väärinkäytöksistä tai korruptiosta.

 

Voisiko Sipilä itse puhdistaa maineensa osoittamalla, että linkkiä ei ole ja ettei hän tiennyt kaupasta mitään? Ei voisi, olematonta on mahdotonta näyttää toteen. Tämä seikka on äärettömän olennainen. Syytöksiä, joita vastaan totuus ei ole riittävä kilpi suojaksi, ei pitäisi esittää missään eikä koskaan. Aivan erityisesti niitä ei pitäisi esittää valtamediassa ja kaikkein vähiten verorahoitteisen YLE:n pääuutislähetyksessä. 

 

YLE mustamaalasi Juha Sipilää törkeästi. Korruptioepäilys jää kytemään täysin totuudesta ja hänen reaktioistaan riippumatta.

 

Millainen media tekee juttuja, joissa vihjaillaan vakavista väärinkäytöksistä ja korruptiosta ilman mitään todisteita?

 

Niin. Juuri se.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tää oli kyllä niin paksu juttu ettei tosikaan. Yle, jonka ei tarvitse vihjailla ja joka ei saa rahaansa klikeistä ja huhuista ja johon ihmiset luottaa sortuu seiskajournalismiin.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Media luo poliittista propagandaa, mutta kun koetin kertoa median luovan propagandaa Jore Puusan keskusteluketjussa, jonka otsikko oli "Miten vihattu "valtamedia" toimii"? Sain vastaukseksi olevani Max Stenbäckiltä kouluttamaton/mitään ymmärtämätön ja itse Jore Puusalta olevani Venäjä trolli, sekä lisäksi eston, että en voinut puolustaa hänen lyömäänsä leimaa palkalliseksi trolliksi :D Heheheheh.....

Sanotaanko nyt näin että mitä on keltainen media? Sipilä vai Yle tai saako akateemisen koulutuksen saanut sen itse päättää?! Voiko tämänkin tarkistaa laittamalla Sipilän ja YLEn logon reverse hakuun? hahahahah....

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Hyvä että selvitetään taustoja ja mahdollisia motiiveja, mutta nyt taidettiin nostaa liian suuri uutinen asiasta. Ei kunniamainintaa.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

"Luotettava" media ei pyydä edes suoria valheitaan anteeksi. Sipilä kirjoittaa "Kyseinen kajaanilaisyritys, eli Katera Steel Oy, ei ole isoisäni perustama. Sekään ei ole totta, että olisin työskennellyt Katera Steel Oy:ssä 15 –vuotiaana, koska Kateraa ei ollut silloin vielä olemassakaan."

Tietääkö Sipilä itse jotain isoisästään ja omista töistään 15-vuotiaana? Vai valehteleeko itsestään ja isoisästään? Jos Sipilä tällaisista julkisista asioista valehtelisi, niin eiköhän joku älähtäisi. Valhemedia sen sijaan vaan sumeilematta näyttää vaikenevan ihan suoristakin valheistaan - puhumattakaan tästä mustamaalaamisesta ja vihapuheista, joilla politikoidaan.

Verovaroin. Aivan käsittämätöntä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

YLE:ltä aivan käsittämätöntä ja vihjailevaa soopaa. Tämä on eräs YLE:n tapa piilovaikuttaa kuulijakuntaansa sen silmiinpistävän oman poliittisen agendan hyväksi.

On todella ikävä huomata, että vastuu tiedottamisesta verorahoin ei ole tavoittanut YLE:n uutisointia, vaan yhtiö on alkanut luoda itse omaa totuuttaan, jossa rajana on vain yksittäisen toimittajan mielikuvitus.

Vastuu uutisoinnin luotettavuudesta on päätoimittajan.

Itse uustisen kirjoittamiseen oli tarvittu kolme toimittajaa ja uutista on muokattu useaan otteeseen YLE:n verkkopalvelussa. Hyvin vähälle julkisuudelle on jäänyt asian ydin: Pöyry on kilpailuttanut metalliyrityksiä laitevalmistuksessa ja kajaanilainen metallialan yritys voitti tarjouskilpailun parhaalla tarjouksellaan ja mitä ilmeisimmin luotettavana toimittajana. Olisiko Pöyryn tullut hylätä kajaanilaisyrityksen tarjous vain koska yrityksen omistajilla on sukulaisuutta pääministeri Sipilään ?

Mistä ihmeestä toimittajakolmikko on saanut tietoonsa tilauksen arvon ?

Tässä toimittajakolmikon aikaan saannos ikäänkuin " rikos casena ".

http://yle.fi/uutiset/3-9315671

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Minun lukemani mukaan he eivät saaneet tilauksen arvoa tietoon. Saivat vain tiedon, että se on Terrafamen luokituksessa "pieni" eli alle puoli miljoonaa.

Kaikkiaan tämä juttu perustui ilmeisesti jonkun yksityishenkilön (todennäköisesti jomman kumman yhtiön työntekijä) vihjeeseen siitä, että yrityksillä on sopimus ja Sipilän suku omistaa konepajan. Tästä oli lähdettu tutkimaan ja kaikki mitä muuta tietoa saatiin perattua, oli Terrafamen toimarin lausunto, jonka mukaan soppari on pieni ja alta puoli miljoonaa, sekä konepajan kokoluokka (julkinen tieto).

Se tarkoittaa kahta puhelua ja yhtä googlausta. Mitään raflaavaa ei löytynyt.

Juttu tehtiin silti, huomioarvo ohitti uutisarvon. Pipo & kypäräkohun jälkeen oli takuuvaramaa, että syntyy kohu, jos pian perään saadaan yhdistettyä superinhottu Terrafame ja miljonääripääministeri. Se, että uutisarvo puuttui, ei haitannut. Lokajuttu tehtiin ja meni pääuutiseksi.

Itseäni tää vituttaa siksi, että jos nyt jonkun mediatalon pitäisi olla huomiohuorauksen yläpuoella, niin se on YLE. Ja noin se meni suoraan MV-tasolle, kun tilaisuus oli liian mehevä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mitä merkitystä tällä nyt onkaan mutta sanon nyt kumminkin että tarina jäi lukematta niin paljon tympi sanavalinnat otsikossa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitos tästä tekstistä!

Olin aikeissa vastata Mirjami Parentin aiheesta tekemään avaukseen mutta päätin jättää, koska näkökulmasta jo todennäköisesti tietää, että vastauksella ei ole vaikutusta. Saman suuntaiset avaukset ovat myös Juha Hämaläisellä ja Lars-Erik Wilskmanilla. Wilksman esittää asiansa hieman taitavammin kiertovihjauksella mutta kuitenkin.

Joten uutinen on jo tehtävänsä tehnyt. Se on muuttunut todeksi. Sitä en ole katsonut, onko se jo Facebookissa linkattuna kaveripiirissäni asiaankuuluvine kauhisteluineen. Mutta väärinkäytös on jo joka tapauksessa tapahtunut. Berner on hallituksessa ilmeisesti samassa asemassa kuin Sipilä.

Pohjanmaalta vain löytyy yritteliäisyyttä, joka kelpaa. Ympäri maailmaa:

http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/kalajok...
He porasivat Espoon maalämpöhankkeen koereiän. He ovat olleet Grönlannin jäätiköllä, Marokossa, Saksassa jne. Satun tietämään, koska veljenpoikani on myös töissä tuossa yrityksessä. Mutta ilmeisesti yritteliäisyys ja varsinkin onnistuminen on vähintään epäilyttävää...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sipilä kirjoittaa blogissaan "Yle ei antanut minulle mahdollisuutta haastetteluun, vaan he julkaisivat jutun ennen kuin ehdin edes vastata ”pikaiseen kommenttipyyntöön”. Se lähetettiin sähköpostilla eikä toimittajalla ollut tarkoituskaan saada minua kiinni ennen jutun julkaisemista."

On erittäin moitittavaa YLEn toimittajakunnalta tehdä uutisointia tällaisesta solvaavasta ja perättömästä syytöksestä (katson itse olevan) uutisesta antamatta Sipilälle itselleen puheenvuoroa.

Eikä tämä uutisointi ollut eilen ensimmäinen tai ainoa YLEn kohdalla, sillä myös Pressiklubissa otettiin tämä esille ja samaan sävyyn ainakin mitä tulee IL:n Kreeta Karvalan sanomisiin. Hän löysi hyvinkin Sipilästä syyllisen. http://areena.yle.fi/1-3395007#autoplay=true

Kaiken kaikkiaan on tullut sellainen kuva medioiden uutisointia seuratessa, että oppositiopoliitikot (lähinnä kai demarit) ovat saanet medioiden toimittajat hallituspuolueiden ministereitä ja puolueita vastarintaan milloin mistäkin aiheesta ja räväkällä tavalla. Ilmeisenä tarkoituksena onsaada hallitus kaatumaan.

Olisikohan nyt aika hallituksessakin ryhtyä pohtimaan YLEn pakkoverolla rahoittamista? Vain halukkaat YLEn katsojat voisivat hyvin katsella tuollaisia uutisointeja maksukortin avulla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

' sen lauluja laulat, kenen leipää syöt '

YLE on kautta aikojen edustanut rähmäistä ja sierretynyttä umpimielistä vasemmistolaisuutta. Sama -70 luvun meno jatkuu edelleen yhteiskunnan rahoilla, laadusta pittaamatta.

Mitä taas noihin Sipilän kytkentöihin tulee, niin Talouselämässä oli artikkeli kansanedustaja Sipilän / Fortel investin kytkennöistä Katera Steeliin.

”Juha Sipilä ei tule hallitukseen, mutta hän antaa meille hallitustyöskentelyyn neuvoja”, Tj Ismo Jauhiainen sanoo.

http://www.talouselama.fi/yrityskaupat/kansanedust...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouko, katsot ilmeisesti tuossa kommentissasi viittaamallasi sitaatilla siihen, että se tarkoittaisi Sipilältä jonkinlaisia neuvoja tai ohjeita vielä vuonna 2015 ja sen jälkeen kaikkeen yritystoimintaan ja siten myös urakkatarjouksiin? Itse en kyllä tuohon usko vaan koskeneen hallitustoimintaa noin yleisesti. Kyllä yritys itse on tarjouksensa Terralle antanut ja voittanut tarjouskilpailun.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #14

Arvailuahan tämä vaan on, ja kuinka ollakaan napsahtaa tällä kertaa Keskustaan.

Sipilä kiistää tietenkin kytkennät ja voivottelee kuinka hänen lapsensa ja sukulaisensa vedetään lokaan, eikä siis liiketoimintakielto voi lapsien omistussuhteisiin vaikuttaa. Lapsethan eivät taida ole lähisukulaisia ? Sijoitukset muuten ovat Sipilän tekemiä, lastensa nimiin.

Vaikea sanoa, kuinka Sipilä itse toimii ao. yrityksen operatiivisessa toiminnassa mukana. Se on kuitenkin fakta, että Sipilän omistama yhtiö on osakkaana. Onko se osakkuus sitten mihinkään käytännön toimeen vaikuttava tekijä ? Sen tietävät eivät varmasti asiaa julkisuuteen kerro. On myös aivan 100 varma, että Sipilän kytkennät kiistetään ja kohu vaimenee aikanaan unhon suohon.

On vaan sinänsä muuten erikoista, että PM n omaisuuteen liittyvät kytkennät pidetään visusti piilossa. Jos ei ole mitään salattavaa, niin mitä ihmettä ?

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3635003-edus...

Ja btw.

Miten mielestäsi, noin yleisesti ottaen nämä kytkennät lähisukulaisten omaisuuden kartuttamiseen ja omaan asemaan pitäisi nähdä ?

Esimerkiksi tämä Kepun Pekkarinen ja tuulivoiman tukirahat.

Tai sitten Kepu Paula Lehtomäki ja sukulaistensa Talvivaaran osakkeet. Finanssicalvontahan toki toteis, että ei sisäpiiririkosta. Uskoo sitten, ken tahtoo.

'Lehtomäen mies oli hankkinut osakkeita 15. ja 21. tammikuuta sekä 11. ja 16. helmikuuta 2010. Tammikuussa osakkeita ostettiin noin 200 000 eurolla ja helmikuussa 100 000 eurolla.[17] Talvivaara tiedotti 9. helmikuuta 2010 aikeistaan aloittaa uraanin talteenotto Sotkamon nikkelikaivoksella. Marraskuussa 2010 valmistuneen Finanssivalvonnan selvityksen mukaan ilmi ei ollut tullut mitään, mikä viittaisi Lehtomäellä tai hänen puolisollaan olleen sisäpiiritietoa Talvivaarasta.[18] ( wiki ) '

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Paula_Lehtom%C3%A4ki

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Jouko vastaan omaa näkemystäni ja mielipidettäni kommenttiisi ja hieman laajemmassa persketiivissä. Olen sitä mieltä ettei varsinkaan YLEn kuulu uutisoida pelkkien oletusten varassa vaan on esitettävä faktaan perustuvaa näyttöä syytöksiin.

Saman faktatiedon pitäisi kyllä perustua muuhunkin uutisointiin. Ei siis pelkkiin oletuksiin.

Tuossa urakan yhteydessä ei ole edes selvitetty sitä ovatko Sipilän pojat mukana hallituksessa ja ylipäänsä päivittäisessä yritystoiminnassa mukana etenkin päättävässä asemassa. Tätäkään ei ole uutisoinnissa esitetty. Kovin hataralla pohjalla on YLEn uutisointi. Kuten yleensäkin monissa tapauksissa. Mitä sanookaan toimittajan journalistin ohjeistus? Ainakaan yhtiön yhteystiedoissa ei ole Sipilän poikien tietoja.

http://www.katerasteel.fi/yhteystiedot

" Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan."

"Jos yhteiskunnallisesti merkittävien tietojen julkaisusta aiheutuu erittäin kielteistä julkisuutta, toimituksen on suotavaa avata yleisölle, miten nimettömän lähteen ja siltä hankittujen tietojen luotettavuus on varmistettu."

" Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita."

http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

IS:n sivulta on luettavissa Sipilän blogi kuuden vuoden takaa, joka on pahasti ristiriidassa hänen viimeisen bloginsa kanssa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kun on kyse pääministeristä, asia on uutisoinnin arvoinen. Tällaisia asioita on mahdotonta todistaa. Mistä kukaan - edes kokoomuslainen blogisti - tietää, onko Sipilä keskustellut sukulaistensa kanssa vai ei?

Sipilän on tätä päätöstä tehdessään täytynyt tietää, että kaivoksen hengissä pitäminen hyödyttää alan firmoja, myös oman lähipiirinsä omistamia.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

"Tällaisia asioita on mahdotonta todistaa."

Ei pidä paikkaansa. Jos tästä olisi keskusteltu olisi se mahdollista, joskaan ei toki helppoa, todistaa. Asiasta voisi olla kirjeenvaihtoa tai todistajanlausunto.

Sen sijaan sitä, että Sipilä _ei_ ole tietoa saanut, on mahdotonta todistaa.

Näissä olosuhteissa medialta on minusta perusteltua vaatia todisteita väitteilleen. Jos sellaisia ei tarvita, on loanheitto aivan tolkuttoman helppoa.

Korostan vielä: Sipilä ei voi puhdistaa itseään millään, koska uutisessa ei ollut muuta kuin epäilyitä ilman todisteita.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jos viisaita olivat, ei mitään dokumentteja tehty tai säilytetty.

Lehtien poliittisten uutisten osastot olisivat aika laihoja, jos vaadittaisiin täysi näyttö kuten rikosoikeudenkäynnissä. Esteellisyys voi syntyä jo siitä, että jokin toimenpide herättää epäilyjä. Luottamus voi mennä, vaikka todisteita ei olisikaan.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #25

Ei pidä paikkaansa.

Politiikan journalismin leipälaji eivät ole juorut ja epäilyt. Tuollaiset epäilyt ovat kuitenkin mustamaalaamisen ja lokaamisen ydinaluetta.

Lokaaminenkin on nimittäin sillä tapaa herkkä juttu, että se pitää tehdä niin, ettei jää kiini suorasta valheesta. Parempi levitellä vain epäilyksiä, koska silloin uhri ei voi koskaan puhdistaa itseään ryönästä.

Siihen luottamuksen menettämiseenhän tässä tosiaan tähdättiin. Juu.

Mitä esteellisyyteen tulee, niin sen tulee oikeuskansleri tutkimaan. Itse olen kohtalaisen varma, että esteellisyyttä ei todeta olleen. Esteellisyys voisi olla olemassa, jos Sipilä olisi tiennyt kaupasta.

Tilanteessa, jossa hän ei tiennyt ja jossa hänellä ei ollut edes oikeutta saada tietoa, ei hän kuitenkaan ole voinut olla esteellinen. Vilpitön mieli suojelee kokolailla vahvasti, keltään ei voi vaatia sellaista, mikä hänen on mahdotonta toteuttaa.

Se, että sopivalla tarinankerronnalla saadaan vaikka millaisia epäilyksiä aikaiseksi, on sitten ihan eri juttu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

Mikä ei pidä paikkaansa?

Kyllä Sipilän täytyi tietää, että Katera Steel oli liikesuhteissa Terrafamen kanssa jo hänen omistusaikoinaan. Eli kun hän päätti lisäpanostuksesta Terrafameen, hänen piti oivaltaa, että siinä oli potentiaalinen asiakas Katera Steelille.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava Vastaus kommenttiin #27

Se ei pidä paikkaansa, että poliittinen uutisointi jäisi ohueksi, jos korruptioepäilyille pitäisi löytyä katetta jo ihan uutisestakin. Pääosiltaan poliittinen uutisointi on raportointia, osin toki myös analyysiä ja spekulaatiota valtasuhteista ja dynamiikasta.

Palatakseni asiaan, olennaistahan tässä asiassa on, tiesikö Sipilä. Media ei tähän asiaan ole kiinnittänyt juuri mitään huomiota.

Mikäli tuo liikesuhde tosiaan oli olemassa hänen itse ollessaan omistaja firmassa, niin se kieltämättä indikoi siihen suuntaan, että jääviydestä olisi kyse. Vaan eipä tästäkään YLEn jutussa ollut, kun se ulos paukutettiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #28

Tämän päivän (29.11.) Hesarissaon on oikeusoppineiden näkemyksiä Sipilän mahdollisesta esteellisyydestä. Esteellisyyden syntyminen ei ole riippuvainen siitä, vaikuttiko Sipilä asiaan vai ei. Hänen olisi itse pitänyt olla mahdollisesta esteellisyydestään.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Kaikki muistanevat Vanhasen "lautakasat". Yle ei tuolloinkaan, eikä kukaan muukaan esittänyt pienintäkään todistetta.

Käyttäjän KimmoKorhonen kuva
Kimmo Korhonen

Talvivaara-Terrafame on syönyt verovaroja noin miljardin. Sipilän hallitus on päätöksillään jatkanut tappiollisen kaivoksen avustamista, laajasta vastustuksesta huolimatta. Terrafame tilaa Sipilän suvun perustamalta ja suvun hallussa olevalta yritykseltä kaivostekniikkaa. Yritys on Katera Steel. Sipilä oli nuorena kesätöissä isoisänsä perustamassa yrityksessä. Myöhemmin tämä yritys nimettiin Katera Steel Oy:ksi. Tämä kerrotaan firman nettisivuilla. Ylen toimittaja tarkisti, kun Sipilä kielsi blogissaan, että olisi ollut kesätöissä Katera Steelissä. Totta. Aikanaan se oli eri niminen. Hyvä. Sipilä ei omista suoraan osaakaan Katera Steelistä. Hän siirsi aiemmin omistuksiaan lapsilleen. ...lakia tuskin on rikottu. Mutta kytkökset ovat liian mahdollisia, liian todennäköisiä - eikä niistä tosiaan voi tietää totuutta. Muut kuin Sipilä ja Sipilän perhe. Jotka hyötyvät kuvioista, verovarojen tuella. Kontekstissa: Ylellä on täysi syy uutisoida asiasta. Nettifoorumilla Yle toimii nettifoorumin pelisäännöillä. Ja oppositiolla on oikeus kärkevään kritiikkiin.

Käyttäjän JuhaniNorrkniivila kuva
Juhani Norrkniivila

Kyllä on mennyt ala-arvoiselle tasolle YLE uutisointi ja kirjoittelu. Onko ne toimittajat kaikki siellä niitä änkyräkommareita ja punikkivihreitä ? Kyllä nyt pitää päättäjien tehdä YLE:ssä jotain järjestelyjä. Ei me tavalliset kunnialliset veronmaksajat viitsi katsella noita änkyräkommaritoimittajien ropaganda ohjelmia, vääristeleviä, totuudenvastaisia. Jossa kunniallisia yhteiskunnan vastuunkantajia mustamaalataan jatkuvasti, yhteiskunnan ylläpitämissä tiedotusvälineissä ja yhteiskunnan verorahoilla. Juttuja näyttää tekevän asiantuntemattomat paskanjauhaja punikit, mistähän niille maksetaan. "Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan".

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Millainen media tekee juttuja, joissa vihjaillaan vakavista väärinkäytöksistä ja korruptiosta ilman mitään todisteita?"

YLEn uutisessa todetaan, että Sipilän sukulaisten omistamalla yrityksellä on bisneksiä Terrafamen kanssa. Tosiasian sanominen ei ole vihjailua. Samalla tiedämme, että Sipilän siunauksella kyseiseen konkurssiperään kannetaan veronmaksajien rahaa kottikärryillä. Totta helkkarissa asia on kiinnostava. Miksi siitä ei saisi uutisoida, emmehän me missään Pohjois-Koreassa elä?

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Avaa silmäsi ja katso miten ihmiset sen uutisen ovat lukeneet: väitteenä esteellisestä nepotistisesta päätöksestä. Sen tarinan YLE halusi välittää ja onnistui.

Miksi ei saisi uutisoida?

Saa, jos uutisoi ns. koko totuuden. Toisin sanoen selvittää myös onko kyseessä esteellisyys - mikäli on, on asista todellakin perusteltua uutisoida. Mikäli asiassa ei ole esteellisyyttä, on asiasta uutisoiminen melkoisen tyhjänpäiväistä.

Sen sijaan se, että uutisoidaan sukulaisuussuhteista, mutta ei kerrota ollenkaan siitä, mikä asian merkitys on, on väärin. Siinä luodaan väärinkäsitys, jolla saadaan liattua poliitikko. Kun sitten aikanaan saadaan oikeuskanslerin vapauttava päätös, on vahinko jo tapahtunut.

Sivuhuomautuksena: surkeasti tuo Sipilä on julkisuudenhallintansa hoitanut. Aivan käsittämättömän surkeasti.

Selvyyden vuoksi muuten todettakoon, että itse pelkään pahoin Terrafamemiljoonien menevän ns. kankkulan kaivoon. Sitä päätöstä en puolusta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Pahaa asiaa on paha puolustaa, Kalleseni. Pallo on Juha Sipilällä ja sivistysvaltioissa, kuten tiedät, pelkkä epäilyksen varjon osuminen omalle kohdalle riittää poliitikolle omaehtoiseen eroon. Tällä en tarkoita pelkästään Juha Sipilää vaan vähintään samassa määrin mm. Anne Berneriä.

YLE tekee vallan vahtikoirana kerrankin sitä, mitä sen on syytä tehdä. Poliitikon puolueella ei tässä ole merkitystä.

Mitä Juha Sipilään ja hänen edesottamuksiinsa tulee, lue Marttiu Asikaisen erinomainen teksti "Kuka olet, Juha Sipilä?"
http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184448-kuka-...

Joka kerran keksitään, sitä aina epäillään. YLE tekee ylen hyvin.

Esimerkki sivistysvaltiossa tapahtuneesta, omaehtoisesta erosta korruptioepäilyn vuoksi on Saksan liittopresidentti Christian Wulffin ero 2012, ks.

Saksan liittopresidentti erosi tehtävästään
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305555848240

Toimituksen poiminnat

Sivut